Sunday, May 1, 2011

Pelmeenid

Võtsin ennast kokku ja teostasin ammuse mõtte teha ise pelmeene. Inspiratsiooni sain nii Oma Maitsest ja Tuuli Toiduteemal blogist kui ka juhuslikult internetis kolades leitud Roman Zaštšerinski ja Igor Andejevi videoretseptist. Veidi süvenedes selgus, et videoretsepti all toodud kogused ja retseptis kasutatav ei lähe päris omavahel kokku. Suvest oli mul alles ka Vene Köögist maha kirjutatud pelmeeniretsept. Tainaks kasutasin Oma Maitse versiooni, täidis oli loominguline.

Tainas:

400 g jahu
soola
1 muna
1.5 dl vett

Täidis:

550 g kodust hakkliha
suur peotäis soolapilvikuid
1 sibul
küüslauku maitse järgi (mina panin 2 küünt)
basiilikut
soola, pipart

Taina jaoks segasin kausis jahu soolaga, tegin keskele süvendi, kuhu lõin muna. Segasin muna tainaga ja lisasin seejärel vett. Sõtkusin ca 5 minutit, kuni tainas oli ühtlane ja sile. Panin kile sisse ja külmkappi ca pooleks tunniks.

Täidise jaoks hakkisin pilvikud hästi peeneks ja segasin hakklihaga. Hakkisin ka sibula ja küüslaugu hästi peeneks ja hautasin või-õli segus läbi ning lisasin tainale. Maitsestasin soola-pipraga, hakkisin ka natukene värsket basiilikut sisse.


Taina rullimiseks kasutasin pastamasinat. Lõikasin tainakoguse neljaks, neid tükke millega parajasti ei tegelenud hoidsin väikses läbipaistvas kilekotis. Pastamasinast lasin taignatüki kõigepealt läbi nr 2 suuruseks ja siis 4. suurusega. Minumeelest oli see sobiv paksus, proovisin ka 5. suurusega (ehk siis veel õhem, kui 4. ) aga siis oli pelmeene juba raskem valmis vormida ja tainas kippus rebenema sealt, kus ilmselt ei peaks.




Kui siiamaani oli pelmeenitegu kuidagi väga lihtsalt ja kiirelt käinud ja ma olin juba vaimustuses, KUI lihtne pelmeene teha on, siis nüüd tuli veidi keerulisem osa - kuidas vormida üks eeskujulik pelmeen, enne kui tainas ära kuivab ja ilma, et täidis plehku paneks ja tulemus ikka pelmeeni mitte tainaplönni meenutaks. Esimesed katsetused olid päris piinlikud tuleb tunnistada:)Aga ma ei heitnud veel meelt ega ka pelmeeni nurka ja vaikselt hakkas looma. Kõige paremini toimis minu jaoks selline skeem:

Rullisin 1/4 tainast pastamasina vahel ära (kuni nr 4ni)
Panin lauale (ilma jahuta) ja lõikasin klaasiga kettad
Ülejäänud taina harutasin üles ja tegin palliks ning panin läbipaistvasse kilekotti. Seal läks see jälle niiskemaks ja pehmemaks, sai hästi uuesti rullida hiljem)
Võtsin ketta laualt peopesale lauapoolne külg ülespoole (see on oluline just nende pelmeenide puhul, mis olid juba mõnda aega laual olnud, sest lauapoolne külg oli niiskem ja pelmeeni oli parem kinni suruda)
Keskele täidis ja siis mööda serva surusin sõrmedega kinni
Valmis pelmod panin jahusele lauale
Need, mis kohe söömiseks ei läinud panin lõikelaual sügavkülma ja külmununa korjasin ziplock kotti kokku



Pelmeene keetsin puljongis, kuhu panin ka tüki võid. Sõin värske kurgi, hapukoore ja rohelise sibulaga.

2 comments:

  1. Ja kuidas maitsesid siis? Seda unustasid mainida.. kas oli ka väärt see tegemine ise ette võtta?

    ReplyDelete
  2. Õige jah:) Maitsesid hästi, võrreldes poepelmodega olid ikka lihasemad ja mahlasemad. Aga mitte nii hästi kui näiteks Troika või Klafira pelmeenid. Nii et järgmine kord ma pigem vist teen ravioole ja käin pelmeene väljas söömas. Troikas on neil veer eriti maitsev puljong, milles nad pelmeene pakuvad ja hind on tegelikult väga mõistlik, vist ca 80 krooni vanas rahas.

    ReplyDelete