Sunday, December 12, 2010

It's piparkoogi time!

Kuna see aasta tuli detsember teisiti (nimelt koos ahjuga, tänu suvel ette võetud kolimisele) ja ka lund on niipalju, et meil on esiaias hanged juba üle aiapostide, siis ma leidsin, et võib natukene lolliks minna ja teha selline tõeline jõulupäev, kuigi jõuludeni on veel paar nädalat aega. Külla tulid Mirjam, Maris ja Diana ja plaanis oli nii piparkoogi maja ehitamine, kuuse tuppa toomine, verivorstide degusteerimine kui ka hõõgveini joomine. Üritus kujunes väga meeleolukaks ja lõppes alles hilistel õhtutundidel.

Making of Piparkoogimaja 2010:

Kuna Tallinnas ei müüda valmis maja paneele, mida ise kokku saaks panna, siis tuli kõik ise küpsetada. Abiks tuli Kaubamajast hangitud majavorm ja suur kogus glasuuri (tänusõnad Liisile, kes jagas oma glasuurialaseid teadmisi!). Taavi, kes vaatas väga skeptilise pilguga ahju minevaid paneele ja väitis, et need on juba eelnevalt väga viltu, saatsin ma köögist lihtsalt minema:)

Algus

Maris laob vundamenti

Diana paneb katust ja katusekive

Taavi saabus koju. Olime jõudnud korstna juurde ja see ei tahtnud kuidagi koos püsida, Taavi püstitas käepärastest vahenditest "tellingud".  Ikkagi insener:)

Piparkoogimaja 2010

Maja jaoks ostsin poetainast, söömiseks mõeldud piparkookide jaoks sain Sadamaturult isetehtud tainast, kus sees päris munad, või ja mitte ühtegi säilitusainet ega E'd. Tegin ise glasuuri Liisilt saadud retsepti järgi:

3 munavalget 
tuhksuhkrut (valget või värvilist)

Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja hakka lisama tuhksuhkrut. Kui tahad teha värvilist, lisa alguses valget, aga tõsta veel veidi vedelana eraldi kaussidesse ja sega sinna sisse siis värvilist, kuni glasuur tundub piisavalt tihke.

Veel ostsin poest tuubi sees värvilist suhkrupastat, mis oli väga tore kaunistusvahend, tulemuseks palju humoorikaid piparkooke. Mirjam läks lausa nii hoogu, et kukkus kaunistama ka tooreid piparkooke. Õnneks Diana takistas teda, enne kui ta teise toore kallale asus.

Marisega tööhoos - Maris on ahne ja võttis kaks värvi kohe endale, mulle jäi igav valge.

Töölaud

Vahepeal tõi Taavi tuppa kuuse, meie Marisega siis ehtisime

Tiksi ja tema Lisa Simpson

Piparkook with Lazers (Marise looming)


Piparkoogi idüll
Nüüd peaks piparkoogi rindel aasta aega rahu majas olema. Mida nende kõikidega nüüd ette võtta -  peab veel mõtlema.

1 comment:

  1. Vau! Tundub, et oli väga tore päev:) Kuusk on väike aga armas ja maja väga eeskujulik! Piparkoogid tunduvad njammid. Mida nendega teha? Ära süüa muidugi!

    ReplyDelete