Wednesday, November 3, 2010

Muffinid ja metssead

Laupäev algas sellega, et läksin poodi ja ostsin endale muffinipanni. Kuigi see oli juba ammu ostunimekirjas, siis viimase tõuke andis Kristi sünnipäev, mille puhul ma mõtlesin talle kahte sorti muffineid teha - kodujuustuga ja mustikatega.

Mustikamuffinid enne ahju minekut
Kodujuustu omad olid seest mõnusalt kreemised aga paber tuli päris raskelt ära. Täitsa jahtununa tuli paremini. Kõige rohkem mulle maitsesidki nad siis, kui ma kaks koju jäänud muffinit järgmisel päeval keskelt pooleks lõikasin ja mikros soojaks lasin, koos juustuviiluga. Mustikamuffineid oli tõesti väga lihtne teha ja erinevalt kõigist teistest kookidest, mis ma teinud olen, nad tulid actually ka välja. Kuna ma ise magusat väga ei armasta, siis mul on tunne, et koogid on minu suhtes sama hoiaku võtnud. Näiteks kui ma Taavile kooki pakun (mida mu ema on teinud/toonud), siis ma pean lõppu lisama igaks juhuks, et "see ei ole minu tehtud". Muidu ta mõtleb ikka väga pikalt (ilmselt kuidas viisakalt keelduda:)

Aga, muffinid olid success!

Tulemus
Pühapäeval oli siis Taavi ärasaatmise lõunasöök. Selleks puhuks ma võtsin juba neljapäeva hommikul metssea ribid sulama ja panin nad õhtul marinaadi. Kuna mulle sattusid just need ribid, kus siga oli kuuli saanud (lausa kaks), siis kõigepealt ma sain mängida natukene Grey Anatoomiat, opereerides välja luutükid ja vereklombid ning hiljem oli ka väike Nip/Tuck moment, sest siga polnud just dieedil hoidnud ja rasva oli hästi palju. Kuna ma suur peki ja rasvasõber ei olnud, siis notsu sai väikse "rasvaimu". Marinaadi ma olen iga kord väga erineva teinud (põhimõtteliselt asjadest, mis olemas on)

Marinaad

mesi, sibulad, balsamico, soja, konjakiploomide kompoti vedelik (võib asendada mingi moosiga), metslooma maitseane (viltkrydda)

Ribid

Ribisid teen mina küpsetuskotis - jäävad kõige mahlasemad. Pane ribid küpsetuskotti, sulge kott, lõika nurk maha ja küpseta 150 kraadi juures olenevalt kogusest 1-1.5 tundi. Minul läks ca 1,5 ja ribisid oli vast 2 kilo. Kui liha lööb kontide küljest lahti, siis on ribid igatahes valmis.

Metssea ribid küpsetuskotis


Olles värske muffinivormi omanik, siis ma pidin juurde tegema loomulikult midagi muffinivormides. Tulemuseks minipirukad, kus ma täidise asendasin seente ja peekoniga. Serveerisin rukola ja parmesani salatiga, mis koosneb just nendest kahest asjast, peal mee-balsamico-õlikaste. Pirukad olid eriti head, need lähevad erinevates variatsioonides kindlasti kordamisele. 

Suupistemuffin rukkola-parmesani salatiga


Liha kõrvale tegin kartuliputru Marionilt saadud juhiste järgi:

Marioni kartulipuder

8-10 kartulit
suur klaas piima
üks küüslaugu pea
50-100 g võid 
aroomisoola, pipart
2 peotäit rohelisi herneid

Koori, tükelda ja keeda kartulid pehmeks. Tambi tampijaga purduks. Pane küüslauk hõbepaberis 200 kraadi juurde ahju ca 20 minutiks. Lase veidi jahtuda ja pigista sisu, mis on muutunud üsna vedelaks, kartulite hulka. Pane kokku või ja piim, ning sulata mikros või pliidil peaaegu keemiseni. Lisa pudrule vähehaaval hulka, vispelda läbi. Tulemus peaks jääma kreemine aga mitte liiga vedel, vajadusel lisa piima ja või segu veel juurde. Kui kasutad külmutatud herneid, siis lase nad korra kuuma vee alt läbi ja lisa kõige lõpus pudrule. Maitsesta aroomisoola ja sutsu pipraga.

Kokkuvõtteks sai selline korralik pühapäeva lõuna, kõigile maitses (või nii nad vähemalt väitsid). Ja Taavi läks rahuliku südamega konnajalgade maale:)

Lõpp